Az utóbbi időben nagyon elterjedt a GLP 1 agonista szerek használata, kifejezetten testsúlycsökkentés célall, ezért érdemes beszélni a témáról. Nézzük egy bariáter szakmai véleményét a témáról!

Mi is az a GLP 1 agonista?

GLP 1 agonista szerek – melyek hatóanyaga a liraglutide – receptköteles gyógyszerek, amiket az elhízás kezelésére használunk. A liraglutid azon anyagok közé tartozik, melyek serkentik az inzulin elválasztását, miközben gátolják a glukagon hormon kibocsájtását, ezzel csökkentik a vércukorszintet és az éhségérzetet.

Az éhségérzet csökkenése miatt pedig kevesebbet eszünk, s végső soron ez vezet a fogyáshoz.

A liraglutide hatása, valamint hosszútávú testsúlycsökkentő szerepe nem hasonlítható össze egy bariátriai műtéttel. A GLP 1 agonista szerek használata ugyanis messze elmarad a bariátriai műtétek hatásfokától. Azonban a bariáterek előszeretettel használják kiegészítő eszközként ezeket a készítményeket.

Mikor és hogyan használjuk a GLP 1 agonista szereket?

a) Bariátriai műtét előtt

A gyógyszerek alkalmazása segíthet a pácienseknek súlyt csökkenteni a műtét előtt.

Erre akkor lehet szükség, ha például a paciens testtömegindexe 60-as BMI felett van, ilyenkor a beteg még nem tartozik a műthető kategóriába. El kell előbb érnie azt a testsúly határt, mellyel műthetővé válik.

A túlsúlyos, 40 feletti BMI-vel rendelkező betegek esetében is használjuk ezt a fajta terápiát a zsírmáj, azaz megnagyobbodott bal májlebeny szignifikáns méretbeli csökkentése esetén. A műtéti kockázatot igyekszünk ilyenkor kezelni.

A bariátriai műtétek utáni fogyás kipróbáltan hatékonyabb azoknál a pácienseknél, akiknél sikerült a kiindulási (= műtét előtti első konzultációs mérés) BMI-nél alacsonyabb testtömeggel elvégezni a bariátriai műtétet.

b) Bariátriai műtét után

Vannak olyan esetek, amikor a műtét után valamilyen okból fennmarad az éhségérzet, melyet kontrollálni kell. Ehhez is a liraglutide-t szoktuk alkalmazni. Különösen akkor fontos ez a módszer, amikor a megfelelő kalória bevitel mellett sem csökken le kívánt ütemben a Ghrelin nevű „éhséghormon” termelése a szervezetben. De az is előfordulhat, hogy a páciens esetleg visszatérően küzd az étvágycsillapítással.

A GLP 1 agonista szerek használata tehát kombinálható a bariátriai műtétekkel, de bizonyos esetekben akár indokolt is lehet utókezelés során is.

Ezen készítmények alkalmazásáról és adagolásáról egyéni mérlegelés alapján mindig a bariáter dönt, mely döntéshez figyelembe veszi a páciens egyéni egészségi állapotát és napi energia szükségletét.

Ne féljen megkeresni bariáterét a gyógyszeres kezelés indikációit, és lehetőségeit illetően!