9+1 jótanács karácsonyra

Hoztunk néhány tippet, hogy hogyan étkezz az ünnepek alatt, ha bariátriai műtéted volt. Tény, hogy ekkor sokkal több figyelmet kell fordítani a megfelelő étkezésre, hiszen a gyomor mérete csökkent, így sokkal kevesebb ételt tudsz elfogyasztani, és persze a megfelelő tápanyagfelvételre is figyelni kell. De ne ijedj meg, összeszedtük a 9 legfontosabb dolgot , melyekre ügyelve minden zökkenőmentes lesz.

  1. Kis adagok: Mivel a gyomor mérete csökkent, fontos kis adagokat fogyasztani. Az ünnepek alatt is kerüld a túlzott ételmennyiségeket. 
  2. Élvezd az ízeket de ne a mennyiséget. 
  3. Többször egyél, de mindig keveset. 
  4. Sok múlik a rágáson is! Rágj alaposan az étkezés során, mert ez segíthet a jobb emésztésben és az étel könnyebb feldolgozásában. 
  5. Fogyassz könnyű ételeket. Válassz könnyen emészthető ételeket. De az is fontos, hogy a megfelelő tápanyagbevitellel sem legyen gond. Mi a megoldás? A zöldségek, sovány húsok és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása. 
  6. Kerüld a cukros és a zsíros ételeket. Az ünnepi menüben gyakran bukkannak fel zsíros és erősen cukros ételek. Ezeknek persze a kalóriatartalma is magas.  Érdemes őket minimalizálni vagy elkerülni.  
  7. Vigyázat az alkohollal. Az alkoholfogyasztásra több okból is oda kell figyelned. Egyrészt magas a kalóriatartalma, ezért nagyon oda kell figyelni a fogyasztására. Másrészt  gyomorszűkítő műtét után érzékenyebben érezheted a hatását. Sőt, bariátriai műtét után az alkohol is gyorsabban szívódik fel, így hamarabb megérzed. 
  8. Egyensúly és változatosság: Az étrended legyen kiegyensúlyozott és változatos. Próbálj meg minden fontos tápanyagot beilleszteni az étkezéseidbe. 
  9. Vízbevitel: Fogyassz elegendő vizet az étkezések között, mivel a kisebb gyomortérfogat miatt az étkezéseid során nem fér bele túl sok folyadék. A folyadékra pedig az anyagcseréd és sokminden más miatt is fokozottan szükséged van. 
+1 tanács: Mindig konzultálj az egészségügyi szakemberrel vagy a táplálkozási szakértővel, mielőtt hirtelen jelentős változtatásokat vezetnél be az étrendedben. Az egyéni szükségletek és az orvosi tanácsok alapján lehet a legjobban meghatározni, hogy mik az ideális étrendi gyakorlatok és korlátozások a bariátriai műtét után ünnep időszakban is.