A bariátriai sebészet sok olyan ember életminőségét javíthatja, akik más módon nem tudtak elérni maradandó, és lényeges mértékű testsúlycsökkenést. Rengeteg tévhit kering azonban ezekről a beavatkozásokról, melyeket érdemes tisztáznunk.
A mai kommunikációs környezetben egyre fontosabb, hogy csak megfelelő, és hiteles forrásból tájékozódva jussunk hiteles információkhoz jutni, és a döntéseinket mindíg erre alapozva hozzuk meg.
Kár lenne felesleges félelemből kihagyni egy olyan műtéti lehetőséget, mely megoldást hozhat. Másrészt az is problémát okozhat, ha elbagatelizáljuk a műtétet és annak esetleges hatásait.

Melyek a leggyakoribb mítoszok?

Most nézzük meg a 7 leggyakoribb mítoszt, amely a bariátriai műtétek kapcsán terjed. Nagyon fontos, hogy ezekre a testsúlycsökkentő műtétre kipróbált segítségként tekintsünk, melyek megoldanak egy fontos, az érintett egészségre is erőteljesen kiható problémát.

1. A bariátriai műtétek veszélyesek

Bár minden műtét kockázatokkal jár, a bariátriai műtéteket tapasztalt orvosok, bariáterek végzik. A bariátriával foglalkozó sebészeket ugyanis így nevezzük. Ők pontosan tudják, mit csinálnak, és hatalmas szakmai rutinjuk is van. Ráadásul a szakemberek a legújabb eljárásokat és a legmodernebb eszközöket használják a műtét során, mivel a modern technológia alkalmazása is minimalizálja a kockázatokat.

2. A bariátriai műtét egyszerű megoldás

Sokan úgy tekintenek ezekre a műtétekre, mint egy nagy, piros, megoldás feliratú gombra, mely mindent örökre megold. Persze részben ez így is van, hiszen a műtét segítséget nyújthat a túlsúly legyőzésében. És bár a műtétek nem különösen veszélyesek, azért a kérdést a helyén kell kezelni, fontos, hogy azzal is tisztában legyünk, hogy ez egy nagy rutinnal végzett, de komoly sebészeti beavatkozás.

Ahhoz pedig, hogy a műtét tényleg működjön, és a pozitív hatások hosszú távra szóljanak, a paciensnek is tennie kell. A műtét előtt és után is életmódbeli változtatásokra van szükség. Nem lehet tehát csak a műtéttel letudni a problémát, elkerülni a diétát vagy a rendszeres testmozgást, mivel a bariátia műtétek nem egyszerűen a fogyókúrák könnyű helyettesítői, egyszerűen nem ez a szerepük, feladatuk.

Egy ilyen beavatkozásnak az a legfontosabb célja, hogy segítsen az elhízott embereknek súlyuk tartós és egészséges módon történő csökkentésében.

3. Minden testsúlycsökkentő műtét egyforma

Már eleve nehéz általánosságban beszélni ezekről a műtétekről, mivel a tévhittel ellentétben ezek nem egyformák. Nem kizárólag egy standard műtéti megoldás van, melyet minden esetre rávetítünk. Nem, valójában többféle bariátriai műtét létezik. Ráadásul mindegyik más elven alapul. Az orvosok és a sebészek az egyes páciensek egyéni szükségleteinek, anatómiai és élettani adottságainak és egészségi állapotának alapján választják ki a legmegfelelőbb műtéti eljárást. Ehhez pedig folyamatosan kommunikálni kell az orvosnak és a páciensnek. Ezért biztatunk mindenkit, hogy már az első konzultációtól kezdve folyamatosan kérdezzen az orvostól, ha valamiben nem biztos, vagy ha információra van szüksége. Hiszen a páciens tájékozottsága és bizalma is egyaránt fontos a közös cél elérése érdekében.

4. A bariátriai műtéteknek kizárólag a fogyás a céljuk

Bár ezeknek a műtéteknek az elsődleges célja a súlycsökkentés, a kérdés nem ilyen egyszerű. A bariáterek által végzett műtéteknek komplex egészségjavító céljuk van, hiszen az elhízást kezelik, de ezzel együtt jár más, a túlsúllyal összefüggő egészségügyi problémák megszüntetése is. Ilyen például a cukorbetegség, az extrém magas koleszterinszint, a magas vérnyomás vagy alvási apnoé is.

5. Az emberek visszahíznak a műtét után

A válasz alapvetően: nem, ez általánosságban nem igaz, de természetesen lehet olyan beteg, aki a műtét ellenére hosszú távon mégsem produkál jelentős testsúlycsökkést. E mögött mindig az húzódik meg, hogy a paciens is nem kellően értette meg azt, hogy a hosszú távú siker nagymértékben függ az életmódváltásoktól, a táplálkozási szokásos megváltoztatásától és az utógondozástól. A műtét utáni diéta és az együttes testmozgás fontos szerepet játszik az optimális súly megtartásában. Ennél jelenleg nem létezik hatásosabb módszer a testsúly csökkentésére.

6. A műtét után nem lehet teherbe esni

A válasz ebben az esetben is egyértelműen az, hogy ez az állítás nem igaz. Ugyan a bariátriai műtétek hatással lehetnek a nők menstruációs ciklusára, valamint a fogamzásra, azonban egy bariátriai műtét után is lehetséges terhességet megtervezni és egészségesen kihordani. Azt persze mindenképp ajánljuk, hogy amennyiben gyermeket tervez, egyeztessen az orvosával. Általában a műtét után egy évvel ajánlott a terhesség vállalása.

7. A bariátriai műtét után nincs szükség további egészségügyi gondozásra

Arról már szó esett, hogy ez a műtét nem egy egyszerű „megoldás gomb”, amit csak megnyomunk, és karcsúak leszünk életünk végéig. Igazából ezért a paciensnek is tennie kell, nem is keveset! A műtét utáni gondozás és rendszeres orvosi ellenőrzés is kulcsfontosságú a sikerhez. A táplálkozási és életmódbeli változások folyamatos támogatást igényelnek.
Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy ezek a műtétek komoly segítséget nyújthatnak a plusz kilók leadásában, ezért akinek komolyabb fogyásra van szüksége, annak érdemes megfontolnia ezt a lehetőséget.
A bariátriai műtétek olyankor is segítenek, mikor már semmi más nem hozott eredményt. De csak annak érdemes belevágnia, aki tisztában van azzal, hogy neki is tennie kell a sikerért. Egy ilyen műtét elvégzése után ugyanis elkerülhetetlen az életmódváltás ahhoz, hogy a beteg el tudja érni és meg is tudja őrizni a kívánt testsúlyt. Viszont, ha ez sikerül, akkor az élete teljesen megváltozik. Egészsége javulni fog, rengeteg pozitív élettani hatást tapasztal majd, így testileg és lelkileg sokkal kiegyensúlyozottabb lesz.

Ezért bíztatunk mindenkit, aki ilyen műtéten gondolkodik, hogy keressen fel minket, kérdezzen, tájékozódjon!