Az utóbbi időben egyre többen érdeklődnek a gyomorgyűrű beültetése iránt, ezért úgy döntöttünk, hogy megosztjuk, miért nem javasljuk ezt az eljárást.

Mi is az a gyomorgyűrű?

A gyomorgyűrűt Dr. Kuzmin amerikai sebész fejlesztette ki, és jelenleg laparoscopos (kulcslyuk sebészet) módszerrel alkalmazzák testsúlycsökkentés céljából. Az eljárás során egy állítható szilikongyűrűt helyeznek a gyomor felső részére, így két részre osztva azt. Ez csökkenti a gyomor űrterét és az étel mennyiségét, amelyet egyszerre el lehet fogyasztani. A bőr alá egy állítható pumpa kerül beültetésre, amely lehetővé teszi a gyűrű átmérőjének szabályozását.

Miért nem ajánljuk a gyomorgyűrű beültetését?

A 2000-es évek elején Magyarországon több ezer gyomorgyűrű került beültetésre, de most, 10-15 év távlatából azt látjuk, hogy a fogyás elégtelen. A csőgyomorképzés hatékonyságának csupán töredékét érheti el, mert a gyakori általános panaszok miatt a gyűrűk 90%-a nyitott állapotban van.

A gyomorgyűrű beültetésének hosszú távú szövődményei

Bár a gyomorgyűrű beültetése sok ember számára kezdetben hatékony lehetett a fogyás elősegítésében, hosszútávon számos szövődménnyel járhat. Ezek közé tartoznak:

  1. Gyomorgyűrű elcsúszása vagy elmozdulása: Ez súlyos hányást, fájdalmat és nyelési nehézségeket okozhat.
  2. Erozió vagy perforáció: A gyűrű behatolhat a gyomor falába, gyomorfekélyt vagy perforációt okozva, ami súlyos fertőzést és sürgős sebészeti beavatkozást igényelhet.
  3. Gyulladás és fertőzés: A beavatkozás után fertőzések és gyulladások léphetnek fel, különösen a gyűrű környékén.
  4. Élelmiszer visszautasítása és hányás: A gyomor kisebb mérete miatt az étel bejutása korlátozott, gyakori hányáshoz és étel visszautasításhoz vezethet.
  5. Reflux betegség: A gyűrű gyomorégést és savas refluxot okozhat, ami kellemetlen lehet.
  6. Táplálkozási hiányosságok: A korlátozott táplálékbevitel miatt bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiányozhatnak, hosszú távon egészségügyi problémákat okozva.
  7. Technikai problémák: Az állítható gyűrűk esetében néha problémák merülhetnek fel a gyűrű beállításával, ami befolyásolhatja a fogyás hatékonyságát.

Jelentkezhetnek-e nálam ezek a komplikációk?

A nemzetközi statisztikák szerint a hosszútávú szövődmények aránya meghaladja a 60%-ot. Ezért minden érdeklődőnek javasljuk, hogy modern, hosszútávon jól tolerálható bariátriai műtétek közül válasszon szakember segítségével, személyre szabottan.

Ha kérdésed van, vagy tanácsra van szükséged, fordulj bizalommal hozzánk!